Societat dimecres, 26 de Abril de 2017

Canvis en la regulació del Catàleg de Masies


Autor: argençola

Dissabte 22 d'abril Copons (Anoia) va acollir una nova jornada sobre urbanisme i micropobles. En aquesta ocasió, es va comptar amb la presència del Director General d'Urbanisme, Agustí Serra, que va explicar els trets principals de la nova llei de territori que vol aglutinar la legislació actual urbanística. Els electes dels micropobles van posar sobre la taula les conclusions de la reunió prèvia celebrada al mateix municipi el passat mes de gener on es reivindicava la necessitat que l’urbanisme incorporés la realitat dels municipis de menys de 500 habitants.

Jornada sobre urbanisme i micropobles
Jornada sobre urbanisme i micropobles Foto: A. Micropobles de Catalunya

Amb l'objectiu de ser escoltats i considerats com a part activa dels processos de decisió del país, una quarantena d'assistents -entre alcaldes, tècnics i arquitectes municipals de micropobles associats i no associats, així com també del cap de Servei d’Urbanisme de la Diputació de Barcelona (Ferran Barba)- van ratificar les conclusions extretes de la primera jornada d'urbanisme, en què es reclamava una adaptació de la normativa vigent a la realitat del territori rural.
Per la seva part, el Director General d'Urbanisme, Agustí Serra, va exposar punt per punt els diversos objectius de la Llei de Territori, fent especial èmfasi en l'establiment d'un nou marc regulador que reconegui la diversitat territorial i faciliti la creació d’estratègies territorials per adaptar-se a les necessitats concretes de cada territori. També es veu la necessitat d’integrar gestions, a fi de millorar l'habitabilitat als municipis amb menys recursos.

En aquest sentit, Serra va confirmar que segons la Llei de mesures administratives (Llei d'acompanyament de pressupostos de 2017. DOGC núm. 7340) ja no és necessari que, un cop aprovat el Catàleg de Masies d'un municipi, cada rehabilitació concreta de les masies incloses en aquests hagi de tornar a demanar un informe a la Comissió d'Urbanisme previ a l'obtenció de la llicència municipal. Aquesta reclamació ja va ser exposada per l’AMC en la Convenció celebrada el setembre del 2016 pel què suposava varis mesos més de tramitació dels expedients i demora per als habitants dels micropobles que havien presentat el projecte i per la desconfiança cap als ajuntaments que ja havien presentat el catàleg a aprovació de la Comissió prèviament.

Precisament per escurçar aquest desencaix entre la normativa i la realitat, una altra petició recorrent que es va plantejar a la reunió va ser la incorporació dels micropobles a la Comissió d'Urbanisme per tal de tenir veu i vot en el desenvolupament urbanístic del país. A més, el torn d'intervencions va tornar a situar al centre del debat temes com la transició energètica, la pedagogia social -encara tan necessària- sobre la ruralitat, la incidència del despoblament en el territori i les mesures per a frenar-lo, o la priorització de certes visions urbanes del territori i del paisatge enfront de les definicions locals.



Font: A. Micropobles Catalunya   + info (enllaç extern)

Etiquetes: urbanisme catàleg de masies micropobles



Ho vols compartir?