Can Mestre, un model de desenvolupament rural sostenible
Autor: Joan Carbó Solé
S’hi cultiven 12 varietats de cereals i 9 de llegums seleccionades
L’any 2001, després de vint anys cultivant cereals amb llavors comercials, adobs químics i herbicides sintètics, en Josep Mestre va apostar per un canvi radical d’estratègia: la recuperació de varietats autòctones de cereals i llegums, i el seu cultiu de manera natural i sostenible. ‘Jo volia ser pagès, i no tractorista’, em comenta en Josep mentre contempla la seva explotació d’Argençola, un mosaic de camps envoltats de boscos a cavall entre l’Anoia i la Conca de Barberà.
Avui, després de vint anys d’adobs orgànics, preparacions naturals amb herbes, rotacions ancestrals de cultius, de mirar la lluna, d’escoltar la terra i, en definitiva, d’exercir com un autèntic pagès (i no només un tractorista), avui Can Mestre és un referent de pagesia i un model de desenvolupament rural sostenible. Val la pena apropar-se al molí (a una hora de Barcelona, Lleida i Tarragona) per comprar els cereals sencers o les farines dels diferents blats acabades de moldre, amb tot el seu sabor i propietats. Elaborar una coca, uns bunyols o un pa de pessic amb una farina fresca sense oxidacions és un experiment a l’abast de tothom que val la pena viure.
A Can Mestre s’hi cultiven 12 varietats de cereals i 9 de llegums seleccionades entre un ventall molt ampli de llavors antigues recuperades. Algunes varietats provenen d’antics pagesos que, per amor o per caprici, han mantingut les genètiques de manera tradicional. És a dir, sembrant i segant-les manualment en petits horts o trossets de terra.
Font: elnacional.cat + info (enllaç extern)
Etiquetes: cultiu natural i sostenible llegums i cereals can Mestre Argençola
Ho vols compartir?
Àlbums destacats
Xino Xano passejades culturals (292)
Caminant per Argençola (325)
Mercat de les Espècies (322)